COMENÇA EL PROCÉS PER DECLARAR BÉ CULTURAL D’INTERÈS NACIONAL EL TREN DE CAPDELLA

La Direcció General de Patrimoni ha posat en marxa el procés per declarar Bé Cultural d’Interès Nacional el tren de Capdella, el carrilet popularment conegut com ‘la Rubia’. El tren, format per una locomotora dièsel i una vagoneta, està exposat a l’exterior de la Central Hidràulica de Capdella dins del projecte museístic del Museu Hidroelèctric de Capdella.
El tren, propietat de la Fundación Endesa, va funcionar entre 1951 i 1990 per transportar els materials que calien en les obres d’interconnexió de llacs de la conca superior de la vall de Capdella.
La història del tren es remunta, en realitat, a l’any 1911. Llavors no existien els motors dièsel i el carrilet funcionava a través d’unes plataformes tirades per mules que transcorrien per una via d’uns 60 centímetres d’amplitud que anava des de la cambra d’aigua del Cap de la Serra, punt final del funicular, fins a l’Estany Gento. Un recorregut de gairebé 5 quilòmetres que transcorria per sobre del canal que duia l’aigua.
Actualment també s’està treballant per posar en marxa un trenet turístic en aquest mateix traçat que seguia ‘la Rubia’. Es tracta del Tren dels cims. De moment, es troba en fase de redacció el projecte de l’obra.