ENTITATS CERDANES IMPULSEN UN MANIFEST CONJUNT A FAVOR D'UNA 'CERDANYA SOSTENIBLE'

DIVERSES ENTITATS CERDANES IMPULSEN UN MANIFEST CONJUNT A FAVOR D'UNA 'CERDANYA SOSTENIBLE'. Un dels punts consensuats en aquest document és la demanda d'un canvi de plantejament econòmic global de la comarca

Diverses entitats cerdanes han impulsat un manifest conjunt a favor d’una “Cerdanya sostenible”. El document compta amb dotze punts i es donarà a conèixer aquest dissabte 21 de maig Museu Cerdà de Puigcerdà. A banda de presentar-se el manifest, l’acte servirà també per parlar del futur de Cerdanya des de diversos punts de vista i per intentar arribar a un cert consens sobre el model de futur.
La iniciativa l’han impulsat el Grup de Recerca de Cerdanya, l’Associació Ceretània i Cerdanya Acció pel Clima, tot i que posteriorment s’han adherit a la iniciativa diverses entitats més de la comarca.
Els punts consensuats en aquest document són la demanda d'un canvi de plantejament econòmic global de la comarca, fent èmfasi en activitats sostenibles, en la incorporació de les noves tecnologies, en la desestacionalització del turisme, tot atraient els que estimen la muntanya des d’un model respectuós amb el medi ambient, lligat a les previsions que els estudis fan sobre el canvi climàtic a  Cerdanya. A més, també demanen combatre tots els tipus de contaminació (química, atmosfèrica, lluminosa, acústica, paisatgística, etc.).
Preservar i estudiar els ecosistemes cerdans, promoure l'economia circular, limitar el creixement de segones residències, facilitar l'habitatge social, promocionar la sanitat i l'educació a la comarca o ampliar els espais protegits són altres de les demandes de les entitats.
En relació a la candidatura per als Jocs Olímpics d’hivern del 2030, els promotors del document demanen que “es parli i s’informi àmpliament i clarament als habitants del territori sobre quin projecte es vol dur a terme i que posteriorment se sotmeti a una consulta popular vinculant el model presentat”. En qualsevol cas, afegeixen, “ens oposem fermament a la creació de noves infraestructures innecessàries i amb un cost excessiu per al medi ambient”.
Els impulsors de la iniciativa també remarquen que “totes les anteriors mesures i propostes han de ser fruit d’un pacte entre tots els actors públics i privats de la comarca”.