LA CEBA DE COLL DE NARGÓ, EN PERILL

Un grup de veïns alerta que la ceba de Coll de Nargó podria estar en perill si no s’impulsa la seva producció. Actualment només es produeix planter a petita escala.

Març 3, 2025 - 19:59
Març 3, 2025 - 22:15
 89

La venda de planter de ceba de Coll de Nargó era un producte important per a l’economia del poble. Actualment, però, el veïnat alerta que la varietat podria desaparèixer en pocs anys. La disminució d’hortolans ha comportat que la venda de planter sigui a petita escala i gairebé només es produeixi per a l’autoconsum.

Fa un temps un grup de veïns van crear ceba caramel·litzada i un condiment de ceba, pebrot picant de Fígols i poma de Lleida; per a potenciar el producte. La iniciativa, però, va quedar aturada per la dificultat d’accedir a un obrador. 

Actualment en reivindiquen el seu ús a través d’establiments locals, com el forn de pa Reig. Tot i això, creuen que cal més reconeixement per a la varietat.

Els veïns demanen treballar per aconseguir una Denominació d’Origen que ajudi a protegir la ceba i en potenciï el seu cultiu. 

Parlen al vídeo:

ANTONI DESONGLES, HORTOLÀ DE COLL DE NARGÓ

MONTSE RAMONEDA, VEÏNA DE COLL DE NARGÓ I CUINERA