LA GENERALITAT ATORGA LA CREU DE SANT JORDI ALS RAIERS DE COLL DE NARGÓ

L’Associació Cultural dels Raiers de la Ribera del Segre, a Coll de Nargó, ha estat reconeguda amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, pel seu paper en la conservació de l’ofici, després de la seva desaparició.

El Govern ha concedit la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya a l’Associació Cultural dels Raiers de la Ribera del Segre, encarregada d’organitzar la baixada de rais de Coll de Nargó, a proposta de la consellera de Cultura. El reconeixement ha estat atorgat pel notori paper en la conservació del patrimoni immaterial català, a través del record i la manifestació de l’ofici raier. 

Des de la Generalitat s’ha recordat que fins a inicis del segle XX, el municipi alt urgellenc va ser un dels nuclis més importants per als transport fluvial de fusta a Catalunya. Als anys vuitanta, dues dècades després de la seva desaparició, es va recuperar l’activitat per part de veïns de la població. 

Cada any els rais de Nargó baixen pel riu Segre per reivindicar el seu passat fortament lligat a l’ofici.  

El Govern ha concedit la Creu de Sant Jordi a 20 personalitats i 10 entitats que, pels seus mèrits, han prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural. 

Parlen al vídeo: EMILI MOLINS, VOCAL DE LA JUNTA DE L’ASSOCIACIÓ CULTURAL DELS RAIERS DE LA RIBERA DEL SEGRE