MÉS DE 120 ANYS DE TRADICIÓ A LA SEU D’URGELL

La Seu d’Urgell ha celebrat Sant Antoni amb els elements més tradicionals, com la repartició del panet a la missa o la calderada, que ja suma més de 120 anys d’història.

Gener 17, 2025 - 20:13
Gener 17, 2025 - 21:27
 18

Com ja és tradició, cada 17 de gener, la Seu d’Urgell celebra Sant Antoni. La programació de la festivitat ha començat amb la missa a la catedral de Santa Maria d’Urgell, acompanyada per la coral ‘Veus de la Seu’. L’inici dels actes ha donat a conèixer el banderer entrant, Andreu Marsà; i Sergi Mitjavila, com a proposat per l’any vinent. També amb un reconeixement per Pol Clotet, banderer sortint. 

La cerimònia ha tancat amb la repartició del ‘Panet de Sant Antoni’, entre els assistents. Durant tots els actes, s’han repartit un miler de panets. 

Seguidament, al carrer, s’ha realitzat la benedicció dels animals. Primer els cavalls de l’Escola Agrària del Pirineu i seguidament, gossos i algun de més peculiar, com un corder. La comitiva s’ha desplaçat fins el Passeig Joan Brudieu, on s’han realitzat els ‘Tres Tombs’. 

El moment més esperat ha estat la calderada, que ha començat a preparar-se des de primera hora, amb unes 3.000 kg de verdures, llegums, carn de porc i carn de vedella. La proposta culinària suma més de 120 anys d’història a la capital urgellenca.

Després de beneir l’aliment, les autoritats han pogut fer el primer tast i s’han començat a omplir olles i carmanyoles. La Confraria de Sant Antoni Abat calcula que s’han repartit unes 7.000 racions d’escudella. 

Parlen al vídeo:

ANTONI MUNTADA, PRESIDENT DE LA CONFRARIA DE SANT ANTONI ABAT

JOAN BARRERA, ALCALDE DE LA SEU D’URGELL