UN CENTENAR DE PERSONES COMMEMOREN EL TRACTAT DELS PIRINEUS

Puigcerdà ha celebrat un acte per commemorar el Tractat dels Pirineus, amb l’objectiu de rememorar i denunciar aquest fet històric, per les implicacions que va tenir sobre la comarca de Cerdanya, dividint el territori en l’actual Catalunya nord i sud.

Prop d’un centenar de persones s’han aplegat a Puigcerdà per commemorar el Tractat dels Pirineus, signat el 7 de novembre de 1659, en un acte per rememorar i denunciar les implicacions d’aquest fet històric sobre la comarca de la Cerdanya i el conjunt de Catalunya.
Es tracta d’una iniciativa de l’entitat Amics de Cerdanya i l’Institut d’Estudis Ceretans, que des de fa 30 anys organitzen aquesta trobada a la plaça del Sol, on hi ha situat un monument en record d’aquest episodi, que va dividir el territori en l’actual Catalunya nord i sud.

Durant l’acte s’han destacat els avenços dels darrers anys per reforçar la consciència col·lectiva de comarca i també, pel que fa a termes de cooperació transfronterera.

Durant la commemoració s’ha fet la lectura d’un discurs escrit per l’exeurodiputat nord-català, Miquel Mayol; s’han homenatjat figures com Salvador Torrent, activista cerdà; i ha finalitzat amb actuacions musicals.

Parlen al vídeo: TOMÀS TORRENT, PRESIDENT INSTITUT D’ESTUDIS CERETANS