DESCRITA UNA NOVA ESPÈCIE DE DINOSAURE QUE VA VIURE ALS PIRINEUS FA 70 MILIONS D’ANYS

L’Institut català de Paleontologia Miquel Crusafont ha descrit una nova espècie de dinosaure que va viure als Pirineus fa 70 milions d’anys, concretament les restes que n’han permès l’estudi van ser trobades al jaciment Orcau-1 d’Isona i Conca Dellà, al Pallars Jussà.

S’ha descrit a partir de l’esquelet de titanosaure més complet descobert fins ara a Europa. Es tracta d’un dinosaure herbívor d’uns 18 metres de llarg i unes 14 tones de pes. Fet que el converteix en l’espècie més gran de dinosaure del domini iberoarmoricà, una antiga regió que actualment agrupa Iberia i el sud de França. La recerca publicada a Nature Ecology & Evolution està dirigida per personal investigador de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i el Museu de la Conca Dellà.

De les restes que se n’han trobat destaca un fragment semiarticulat del coll format per 12 vèrtebres cervicals, algunes fusionades entre elles. Però en les diferents campanyes d’excavació s’han pogut recuperar fins a 53 restes de l’esquelet de l’animal.
Una investigació que remunta a l’any 1954, quan un grup d’investigadors en va trobar les primeres restes.