DESPRÉS DE 100 ANYS LA SEU D’URGELL TORNARÀ A VIURE EL BALL DE L’OSSA

El Ball de l’Ossa va deixar de celebrar-se fa cent anys, a la Seu d’Urgell, i no en queda cap constància gràfica. Aquest carnaval, però, la Germandat de Sant Sebastià en recupera la tradició, a través de fonts orals.

La Germandat de Sant Sebastià recupera El Ball de l’Ossa, a la Seu d’Urgell, en un format adaptat, sense agredir la figura de l’Ossa i amb participació femenina. L’entitat va començar a recollir informació de la tradició fa tres anys, però la pandèmia va aturar la iniciativa. Finalment aquest 2023, el Ball de l’Ossa torna a la Seu d’Urgell, després de cent anys. 

La Germandat retorna la tradició a la Seu d’Urgell, a través de les fonts orals que han recollit, ja que no se’n conserven imatges. Aquest però, no és el cas de Vilanova de Banat, on el Ball de l’Ossa es va fer fins el 1956, i en Pere Cerqueda encara en conserva fotografies i records. 

La iniciativa comptarà amb una persona disfressada d’ossa, el personatge del domador i diferents caçadors i caçadores, que seran acompanyats per una cobla.

Aquest dissabte, dins els actes de carnaval, de la Seu d’Urgell, el Ball de l’Ossa començarà amb l’esmorzar dels caçadors, seguirà amb l’Arruix i arribarà a la plaça Patalín, on es farà la primera actuació. La proposta seguirà amb una cercavila fins a la plaça dels Oms, que finalitzarà amb l’últim Ball de l’Ossa. 

Parlen al vídeo:

TONI GASSET, GERMÀ MAJOR GERMANDAT DE SANT SEBASTIÀ

PERE CERQUEDA, TESTIMONI DEL BALL DE L’OSSA A VILANOVA DE BANAT

TONI GASSET, GERMÀ MAJOR GERMANDAT DE SANT SEBASTIÀ