EL CONSELL D'ALCALDES DE CERDANYA S'OPOSA A LA PLANTA FOTOVOLTAICA DE DAS

El Consell d'Alcaldes de Cerdanya ha aprovat una moció per frenar la instal·lació d'una planta fotovoltaica al terme municipal de Das. Els disset batlles ha demanat al Govern que tingui en compte els criteris d'impacte visual sobre la plana cerdana i la conservació dels seus usos tradicionals ramaders tot apostant pel desenvolupament de les energies netes des de l'anàlisi i l'equilibri. 

La moció apunta que «es qüestiona la coherència i la compatibilitat de les instal·lacions de camps de plaques fotovoltaiques amb el planejament territorial de la zona dels Pirineus i, en concret, de la plana interior de Cerdanya. 

La moció aprovada arriba en el transcurs de la tramitació per part de la Generalitat de l’autorització d’una planta fotovoltaica a Das, amb una superfície de 2,44 ha que, segons han explicat des del Consell, estarà destinada «a la venda de tota l’energia produïda, sense revertir en benefici al territori, i sense possibles alternatives de diferents condicions de localització contemplades».

El Consell d’Alcaldes remarca que «el projecte podria saturar la línia que va des de Martinet fins a l’estació transformadora d’Alp, impossibilitant la implantació d’altres plantes solars que puguin representar un benefici comarcal» i demana al departament d’Acció Climàtica que «abans d’aprovar cap projecte que no respongui a una planificació regulada i consensuada pel territori, és necessari l’aprovació, en l’àmbit comarcal, d’una moratòria de llicències per a la implantació de parcs solars o eòlics en SNU, (sòl no urbanitzable).