EL NOU ARXIU COMARCAL DE CERDANYA SERÀ UNA REALITAT EL 2025

Puigcerdà preveu estrenar el nou Arxiu Comarcal de Cerdanya el 2025. L'edifici de nova planta es construirà en una parcel·la a tocar de l'avinguda Pirineus. EL NOU EQUIPAMENT MULTIPLICARÀ PER 8 LA CAPACITAT DE L'ARXIU ACTUAL

Puigcerdà preveu estrenar el nou Arxiu Comarcal de Cerdanya el 2025. L'edifici de nova planta es construirà en una parcel·la a tocar de l'avinguda Pirineus, per sota la ronda dels Torreons. El nou equipament susbtituirà l'arxiu actual, situat a l'antic convent de Sant Domènec, unes dependències que han quedat petites des de fa temps. El nou arxiu tindrà una capacitat d'emmagatzemmatge de fins a 8000 metres lineals de documentació, gairebé vuit vegades més que actualment. Això permetrà dipositar-hi els fons de tots els municipis cerdans. 

Des del Consell Comarcal de Cerdanya han destacat el fet que els disset municipis podran beneficiar-se del nou equipament i que, per tant, és un projecte molt necessari. 

El projecte contempla, doncs, alçar un edifici d'uns 1500 metres quadrats repartits en tres plantes. La inferior acollirà el dipòsit, amb una capacitat de fins a 80.000 capses. També comptarà amb una sala climatitzada a 10 graus i una humitat d'entre 30 i 40% per poder garantir una bona conservació de material fotogràfic i audiovisual. La planta del mig comptarà amb una sala d'actes amb accés independent, mentre que a la superior hi haurà una sala de digitalització i l'espai de consulta, aprofitant la llum natural i les vistes privilegiades de la Tossa i la serra del Cadí.

El projecte es troba ara en fase de redacció i s'espera que estigui enllestit el pròxim mes de juny. Recordem que la parcel·la ha estat cedida per l'ajuntament al departament de Cultura i que aquest serà qui construirà el nou equipament. Les obres començaran el 2024 i el nou arxiu obrirà portes el 2025. La inversió s'aproparà els 2,4 milions d'euros. L'espai que no ocupi l'edifici serà una zona verda.

Parlen al vídeo:

ALBERT PIÑEIRA, ALCALDE DE PUIGCERDÀ

ENRIC COBO, CAP SERVEI COORDINACIÓ XARXA ARXIUS COMARCALS DEPARTAMENT CULTURA

ISIDRE CHIA, PRESIDENT CONSELL COMARCAL CERDANYA