EL PANTÀ DE RIALB ES SITUA PER SOTA EL 6% I EN PERILLA EL REGADIU

Amb un 5,9% de la seva capacitat, el baix nivell d’aigua al pantà de Rialb, podria fer que el subministrament per al regadiu s’aturi a mitjans de setembre, abans d’acabar la campanya. La companyia energètica, de moment, ja ha aturat la producció hidroelèctrica.

El baix nivell d’aigua al pantà de Rialb, amb un 5,9%, fa perillar el manteniment del regadiu fins a final de temporada. Des de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre han explicat que habitualment l’aigua per a regadiu se subministra fins al 30 de setembre, tot i que es treballa amb la hipòtesi que enguany s’aturi el 15 de setembre.
L’embassament es situa en poc més de 24 hectòmetres cúbics, encara que a mitjans de setembre s’espera que arribi als 15. Si les pluges no reverteixen la situació, només es podria garantir el cabal ecològic i l’aigua per a consum humà.
Una altra de les conseqüències que afecta el pantà ha estat la producció hidroelèctrica. La companyia energètica que ho gestiona n’ha aturat totalment la generació d’energia.
D’altra banda, el Consorci Segre Rialb, que té previst posar en marxa diferents projectes amb els fons Next Generation, està a l’expectativa per veure com evoluciona la situació aquesta tardor i determinar si s’han de realitzar canvis.

La sequera ha fet que carreteres antigues i ponts, normalment amagats pel pantà, tornin a ser visibles; i els terrenys fins ara coberts d’aigua, hi hagi tornat a créixer la vegetació.
L’any passat en aquestes dates l’embassament es trobava gairebé al 50% de la seva capacitat, les xifres actuals són les més baixes registrades des que va entrar en funcionament l’embassament el 2008.

Parlen vídeo: CARME LOSTAO, PRESIDENTA CONSORCI SEGRE-RIALB