EL PANTÀ DE SANT ANTONI, AL 99% QUAN FA UN ANY ESTAVA AL 65%

El Pantà de Sant Antoni està a més del 99% de la seva capacitat d’aigua. Gràcies a les pluges abundants de les darreres setmanes i a la neu fosa, a dia d’avui i havent obert les comportes ja en dues ocasions aquest mes, les xifres superen amb escreix les de l’any anterior, que la mateixa setmana estava per sota del 65%.

La sequera està comportant que les conques internes d’aigua de Catalunya estiguin per sota del 30% de la seva capacitat. Malgrat tot, aquestes xifres situen el nivell de les reserves significativament per sobre respecte a fa un any. Tant el pantà de Camarasa, el més gran de la conca de la Noguera Pallaresa, com el de Rialb, que recull les aigües del riu Segre, estan lluny dels números esfereïdors de la primavera passada, que van arribar a ser de només un 7% en el cas de Rialb i que enguany se situa a vora la meitat de la capacitat total.

No només les xifres, sinó també l’estampa dels pantans aquest any és una altra. Al Pallars Jussà i Sobirà, especialment, les darreres setmanes han dut pluges abundants que han reverdit el paisatge i augmentat el cabal dels rius i la tinença d’aigua de llacs i pantans. 

Les pluges de mitjans de març ja van fer créixer el nivell del pantà de Sant Antoni, i l’embassament homònim va sobrepassar el 50% de la seva capacitat. La precipitació en forma de neu de principis de març es va anar fonent durant les posteriors setmanes, i això, sumat a les pluges abundants dels darrers dies, ha omplert pràcticament fins a la seva totalitat Sant Antoni, que a dia d’avui i havent obert les comportes ja en dues ocasions aquest mes, està a més del 99% de la seva capacitat. La mateixa setmana de l’any anterior estava per sota del 65%, i fa deu anys lleugerament per sobre del 80%. 

Per conseqüent, diverses àrees d’esbarjo dels voltants del pantà han quedat submergides, així com la seva vegetació. Els arbres sobresurten directament de l’aigua. Aquesta és una imatge que fa respirar amb cert alleugeriment als visitants.