Fruits silvestres que acaben a la taula: Connecta Lleida Pirineus 20-10-2025
El projecte Plantes Oblidades ha creat diferents productes a partir de cinc aliments forestals amb l'objectiu de recuperar-ne el seu ús i contribuir a la preservació dels boscos. El poble d'Ansovell ha sigut un dels llocs on s'ha desenvolupat la iniciativa.
Quètxup d'aranyons, bolonyesa d'aglà o melmelada amb pi. Aquests són alguns dels productes que des de fa poc es poden trobar en una vintena de botigues d'alimentació del territori. Són elaboracions fetes amb fruits silvestres comestibles que hi ha als boscos, però que no s'aprofiten per la seva falta de tradició a la cuina. S'han desenvolupat a partir del projecte europeu Plantes Oblidades, que està analitzant com donar valor a aquestes espècies i alhora contribuir a una gestió sostenible de l'entorn. L'estudi s'ha fet en 14 parcel·les d'arreu de Catalunya i està impulsat per les entitats Eixarcolant, Sambucus, Fundació Emys, EtnoBioFiC i la Xarxa per la Conservació de la Natura. Ho hem anat a veure en una de les finques del projecte, al poble d'Ansovell, on s'ha fet una jornada divulgativa.