LA GENERALITAT DECLARA BÉ CULTURAL D’INTERÈS NACIONAL EL TREN DE CAPDELLA

La Generalitat ha declarat Bé Cultural d’Interès Nacional trenta elements emblemàtics del patrimoni ferroviari català, entre els quals hi ha el tren de Capdella.

La Generalitat ha declarat Bé Cultural d’Interès Nacional trenta elements emblemàtics del patrimoni ferroviari català, entre els quals hi ha el tren de Capdella. Des del govern han explicat que es tracta d’elements destacats de la història del transport vial català, inclosos en un projecte de protecció dels exemplars més singulars del país.

Des de la Generalitat han remarcat que el tren de Capdella, propietat d’Endesa i conegut popularment com ‘la Rubia’, és d’ús singular perquè va començar com un tren d’obra de tracció animal que acaba amb un modest comboi dièsel per fer possible les tasques de manteniment de la primera instal·lació de producció d’electricitat a partir de la força de l’aigua que arrenca el 1911 amb la construcció de la primera hidràulica de Catalunya, la central de Capdella.

Actualment, ‘la Rubia’ es troba exposada a l’exterior del Museu Hidroelèctric de Capdella i el maig de l’any passat, amb motiu del Dia Internacional dels Museus, es va treure a l’exterior i es va engegar.

A banda del tren de Capdella, també formen part de la llista altres elements pirinencs, com les exposicions del cremallera de Núria i de la Pobla de Lillet.