LA NOVA CAMPANYA D’EXCAVACIONS AL FÒRUM ROMÀ DE LLÍVIA PERMETRÀ UNIFICAR LA PART ORIENTAL

La campanya d'excavacions d'enguany al fòrum romà de Llívia permetrà unificar la part oriental de les restes. Després de traslladar la línia elèctrica de mitja tensió i el conducte de gas que passava pel mig del fòrum, els arqueòlegs podran, per fi, completar els treballs i treure a la llum gran part de la seva extensió.

El Fòrum romà de Llívia és únic al Pirineu. A més, és dels més ben conservats de Catalunya, juntament amb el d'Empúries. Per això es vol seguir estudiant a fons els seus detalls. Una vegada conclosa l'excavació, s'iniciarà el procés de museïtzació de les restes per fer-les visitables. Això inclourà aixecar un cobert per protegir-les.

A banda de museïtzar el fòrum, el museu de Llívia també preveu ampliar la seva col·lecció amb peces que s'han trobat durant les excavacions i ser un centre d'interpretació de la romanització de Cerdanya.
La campanya arqueològica del 2022 es portarà a terme en dues fases: la primera al maig i la segona a finals de setembre o principis d'octubre.
Des de l'ajuntament llivienc han refermat el seu compromís amb el projecte per tal de continuar recuperant tot aquest patrimoni. En aquest sentit, el consitori, la Generalitat, la diputació de Girona, la Universitat de Barcelona i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica han signat un nou conveni per treballar plegats els pròxims 4 anys, un acord que es manté intacte des del 2013.
Paral·lelament, aquest dimecres també s'ha presentat un audiovisual promocional del fòrum romà llivienc, que ja es pot veure a les xarxes.

Parlen al vídeo:
OSEP GUITART, DIRECTOR EXCAVACIONS IULIA LIBICA
JOSEP MARIA PALET, DIRECTOR INSTITUT CATALÀ ARQUEOLOGIA CLÀSSICA