LA VIA LÀCTEA AL PIRINEU ERA CONEGUDA COM EL CAMÍ DE SANT JAUME

La Montse i en Francesc, guies intèrprets de l’Alt Pirineu i Aran, han recopilat els noms populars de les estrelles i les han resignificat amb les arrels de la cultura catalano-pirinenca. Amb aquest coneixement han creat un planisferi que es pot trobar al mirador de Sant Quirc d’Alins.

La Montse i en Francesc són guies intèrprets de l’Alt Pirineu i Aran. Durant anys han anat recopilant els noms populars de les estrelles i resignificant-les amb les arrels de la cultura catalano-pirinenca fins a crear-ne un planisferi. 

Van començar a recollir diversos noms de les constel·lacions i les estrelles al Berguedà, i de mica en mica en van anar coneixent de tota la Serralada Pirinenca. Un cop recopilat un bon feix, van començar a relacionar el què deien els llibres de cultura popular, com ara el Costumari Català de Joan Coromines o el llibre de Pastors i Estrelles de Joan Lluís, i contrastant-ho amb el coneixement científic i tècnic de l’astronomia.

Així van anar construint el planisferi que avui es pot trobar al mirador de Sant Quirc, a Alins. El Parc Natural de l’Alt Pirineu ha apostat per aquest projecte, nascut de la inquietud de preservar la cultura del lloc a través de les estrelles.

Parlen al vídeo: MONTSE BALLBÈ. GUIA INTÈRPRET DE L’ASSOCIACIÓ DE GUIES