L’ÈXODE DE FUGITIUS PELS PIRINEUS DURANT LA 2a GUERRA MUNDIAL, ESCENARI LA DARRERA NOVEL·LA DE PEP COLL

La llarga migdiada de Déu és el nou llibre de l’escriptor pallarès Pep Coll que es troba a les llibreries des d’aquest mes de gener. Una obra que ens endinsa en uns Pirineus de 1940, quan l’èxode de fugitius perseguits per les tropes nazis veuen la serralada com a via d’escapada.

La llarga migdiada de Déu és el nou llibre de l’escriptor pallarès Pep Coll que es troba a les llibreries des d’aquest mes de gener. Una obra que ens endinsa en uns Pirineus de 1940, quan l’èxode de fugitius perseguits per les tropes nazis veuen la serralada com a via d’escapada. Pep Coll, com a muntanyenc ha seguit en vàries ocasions les rutes que van fer els fugitius, i després dels estudis del també pallarès Josep Calvet sobre aquestes rutes d’evasió, ha decidit novel·lar uns fets que van marcar una època històrica.

Ens trobem davant d’una novel·la coral, i amb un protagonista principal com a fil conductor.

L’ofici del protagonista li permet desenvolupar la seva tasca de col·locar els jueus orfes en masies, granges i pobles petits per tenir un futur. Pep Coll remarca que aquest ofici a començaments de la Segona Guerra Mundial pràcticament havia desaparegut, però que la necessitat fa que durant les guerres es recuperin aspectes que havien estat superats.  

També la seva faceta d’anys dedicat a la docència fa que la novel·la compti amb un rerefons de qüestionar quina és l’educació que necessiten aquests infants i joves.

La novel·la combina realitat i ficció. En uns escenaris i uns fets històrics reals, l’autor novel·la actes i situacions. Ara bé, tret del monestir de l’Artiga i la masia del Pradeth, els altres punts geogràfics compten amb els noms originals i en occità.

Parlen al vídeo: PEP COLL, ESCRIPTOR