LLÍVIA RESTAURA LA TORRE BERNAT DE SO PER SITUAR-HI LA PART DEL MUSEU QUE POSARÀ EN VALOR L'ENCLAVAMENT

LLÍVIA RESTAURA LA TORRE BERNAT DE SO PER SITUAR-HI LA PART DEL MUSEU QUE POSARÀ EN VALOR L'ENCLAVAMENT I LES FRONTERES DEL MUNICIPI. L'ESPAI S'ANOMENARÀ 'FITA 0'

L'Ajuntament de Llívia ha inciat les obres de restauració de la Torre Bernat de So per ampliar les instal·lacions del museu amb un espai que posarà en valor l'enclavament i les fronteres. La primera fase dels treballs se centren en impermeabilitzar la torre i la coberta i restaurar la fusteria per tal de que, en els pròxims mesos, pugui acollir el projecte museogràfic anomenat 'Fita 0'.

Des de la direcció del museu han explicat que els falta espai per créixer i que per això han decidit condicionar la torre, a més de recuperar part del patrimoni llivienc. La Torre Bernat de So, la qual podria datar d'abans del segle setze, va acollir una part del museu de la farmàcia quan va obrir portes el 1973. Més tard, es va destinar a zona de despatxos del consistori i, després d'un temps en desús, ara tornarà a ser un punt de visita obligat per conèixer la història i patrimoni de Llívia. 

L'espai Fita 0 constarà d'un audiovisual immersiu que explicarà l'evolució de la frontera des del segle disset fins l'actualitat. També donarà a conèixer el patrimoni immaterial i promourà rutes per recorre a peu les fites del municipi.

El nou recinte serà un espai obert, en el sentit que permetrà seguir fent aportacions tant de testimonis com d'objectes relacionats amb la història de les fronteres de Llívia. 

El projecte està en fase d'execució i es licitarà en els propers mesos per un import de 128.000 euros, un pressupost aportat majoritàriament a través de subvencions i ajudes dels departaments de Cultura, la direcció General de Memòria Democràtica de Justícia de la Generalitat i la Diputació de Girona. S'espera que l'espai Fita 0 es pugui inaugurar l'any vinent. 

Parlen al vídeo: GERARD CUNILL, DIRECTOR DEL MUSEU MUNICIPAL DE LLÍVIA