UN DOCUMENTAL DE CADENA PIRENAICA RECREA ELS AIGUATS DE 1982 A TRAVÉS DE SIS TESTIMONIS

Cadena Pirenaica recrea els aiguats de 1982, a través de sis testimonis de Cerdanya, Alt Urgell i Andorra. El projecte es presentarà en públic properament, tot i que avui, 40 anys després de la tragèdia, se n’ha donat a conèixer el tràiler.

Coincidint amb els 40 anys dels aiguats del 7 i 8 de novembre de 1982, Cadena Pirenaica ha produït el documental ‘I les fonts van parlar’.  A través de diversos testimonis, el grup de comunicació dels Pirineus ha recreat com es van viure aquells dos dies tràgics per part de sis persones de Cerdanya, Alt Urgell i Andorra.
Els fets que es narren repassen des dels moments més complicats de la nit fins als episodis del dia posterior, quan encara es van viure situacions d’alarma, com a Martinet.
El documental s’atura al Pont de Bar, que va quedar destruït completament per la riuada, a través de la història de supervivència d’alguns dels seus veïns. Arran d’aquells fets, a Andorra van desaparèixer 12 persones, i el film guarda un record per les víctimes amb el relat d’un d’aquests casos.
Un altre episodi que ocupa un lloc destacat en la projecció està situat a Montferrer, on el teulat d’una granja va ser el refugi de cinc persones. Finalment, al sud de l’Alt Urgell, a Oliana, dues històries van conviure en l’espai, a la presa i a la Centre Hidroelèctrica. Els seus treballadors van jugar un paper clau per evitar una catàstrofe i són veus presents en el documental.
D’aquesta manera, ‘I les fonts van parlar’ explica alguns dels fets inèdits d’aquells dos dies amb format narratiu innovador, combinant les entrevistes amb testimonis i les escenes recreades per actors i actrius, sota la direcció de l’Escola de Teatre de la Seu d’Urgell. Al mateix temps, és un homenatge a totes