UN LLIBRE RECULL EL SABER POPULAR D'UNA VINTENA D'ARBRES DE CERDANYA

El doctor en Farmàcia de Puigcerdà, Joan Muntaner, acaba de publicar un llibre on recull el saber popular de 24 espècies d'arbres i arbustos de Cerdanya. La publicació conté referències històriques o religioses a més de remeis o rondalles.

El doctor en Farmàcia de Puigcerdà, Joan Muntaner, acaba de publicar un llibre on recull el saber popular de 24 espècies d'arbres i arbustos de Cerdanya. “Mon cor estima un llibre” conté una breu descripció científica de cada espècie però, sobrertot, referències històriques, religioses o etimològiques, a més de remeis o rondalles d'arbres com el noguer, el roure o el til·ler.

El llibre recull el saber de fins a 400 persones de la zona i també de clàssics com Jacint Verdaguer, Pius Font i Quer o Plini el Vell. Gairebé tots, explica l'autor, ja han desaparegut i, per això, el llibre servirà perquè no es perdi aquest patrimoni.

L'Institut d'Estudis Ceretans ha impulsat la publicació d'aquest llibre, que conté les il·lustracions de Narcís Coderch i d'Eugeni Sierra Ràfols i el pròleg del catedràtic de Botànica de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, Cèsar Blanche. És el tercer volum d'una col·lecció que va començar amb “Tradicions, Costums i Creences de la Catalunya Septentrional” i després va venir “La casa, la feina, la vida quotidiana”. Properament seguirà amb un nou volum dedicat a les herbes i remeis. 

Parlen al vídeo: JOAN MUNTANER, AUTOR