UNA XERRADA DEDICADA AL MESTRE DE TUIXENT TANCA EL CICLE ‘DESENTERRANT EL PASSAT’

La figura de l’anomenat Mestre de Tuixent, un pintor de retaules, al qual se li atribueixen nou obres entre la Valls de la Vansa i Andorra, tanca el cicle ‘Desenterrant el passat’, durant el qual s’han programat sis activitats

Aquest diumenge el cicle ‘Desenterrant el passat’ ha tancat amb una conferencia, a Tuixent, centrada en la figura de l’anomenat Mestre de Tuixent, un anònim pintor de retaules, al qual s’atribueixen nou obres, distribuïdes entre la Vall de la Vansa i Andorra. Fou un pintor amb uns recursos tècnics i estilístics força rudimentaris.

L’obra que s’ha conservat indica que el mestre fou contractat per ornar petites esglésies, gairebé mai temples parroquials, amb l’única excepció de Santa Coloma de la Bastida. També se li atribueix un cicle mural, que actualment es troba a la Casa de la Vall d’Andorra la Vella, i una obra perduda, fotografiada per l’andorrà Guillem de Plandolit abans de 1932.
Del Mestre de Tuixent no se’n sap la seva identitat, només ha quedat documentat que a finals del segle XIV pintà el retaule de Sant Martí de Tuixent.

La conferència, que ha anat a càrrec de Carles Gascón, tanca l’onzena edició del cicle ‘Desenterrant el passat’, durant el qual s’ha programat sis propostes per descobrir el patrimoni i la història de l’Alt Urgell.

Parlen al vídeo: CARLES GASCÓN, HISTORIADOR