ALBA JUSSÀ PLANTA LLAVORS TRADICIONALS PER A CONREAR OPORTUNITATS

‘Llavors d’oportunitats’ és un projecte d’agricultura social de la cooperativa Alba Jussà. S’articula a partir de la recuperació de dos patrimonis culturals del Pallars Jussà: d’una banda les llavors de varietats tradicionals i de l’altra la memòria dels padrins i les padrines en aquest àmbit.

‘Llavors d’oportunitats’ és un projecte d’agricultura social de la cooperativa Alba Jussà. S’articula a partir de la recuperació de dos patrimonis culturals del Pallars Jussà: d’una banda les llavors de varietats tradicionals i de l’altra la memòria dels padrins i les padrines en aquest àmbit. També treballen per la creació d’oportunitats laborals per a persones amb dificultat d’accés al treball, i per la sensibilització i reapropiació de la sobirania alimentària per part de la comunitat. 

El projecte va començar el 2018 amb la línia de producció principal, que és la de la llavor. Enguany, però, han iniciat una nova línia de producció de planters, i estan treballant en una altra de producte fresc. 

En quant a la sensibilització, busquen formes creatives d’arribar al públic per a incentivar un consum més responsable, conscient i de proximitat. Aquest Sant Jordi van publicar un primer conte en pallarès que presentava sis protagonistes: sis verdures locals amb les seves particularitats. Ara en publiquen un altre, adreçat, també, a un públic infantil: 

En un context de canvi climàtic consideren primordial mantenir les varietats adaptades al clima regional, que és extrem, diuen, i escoltar les veus expertes que fa anys que treballen la terra.

Parlen al vídeo: 

MARTA GÒMEZ. COORDINADORA DEL PROJECTE LLAVORS D’OPORTUNITATS

MARIA BEA. RESPONSABLE DE COMUNICACIÓ DEL PROJECTE LLAVORS D’OPORTUNITATS