DUES POBLACIONS PALLARESES I DUES DE RIBAGORÇANES SE SUMEN A L’ENCESA DE TORRES PELS DRETS HUMANS

l castell d’Orrit, a la Terreta, i el poble d’Isona, així com les poblacions ribagorçanes d’Areny de Noguera i Benavarri participaran aquest dissabte 14 de gener en el projecte de l’Encesa de torres, talaies i talaiots de la Mediterrània pels drets humans.

El castell d’Orrit, a la Terreta, i el poble d’Isona, així com les poblacions ribagorçanes d’Areny de Noguera i Benavarri participaran aquest dissabte 14 de gener en el projecte de l’Encesa de torres, talaies i talaiots de la Mediterrània pels drets humans. Es tracta d’una iniciativa impulsada per l’Institut Ramon Muntaner, en cooperació i amb el suport de diverses corporacions municipals i entitats culturals. El projecte està impulsat des de Mallorca i hi participen diferents països de l’arc mediterrani.

Enguany, la iniciativa incrementa el nombre de torres que participen en l’Encesa, passant de les 9 del 2022 a les 33 d’aquest 2023. 

L’acte recrea la comunicació visual que tenia lloc entre torres de guaita, les quals eren, essencialment, un recurs d’autodefensa i que ara, amb aquesta acció, “es converteixen en punts de llum, en fars d’acollida que mostren el camí”, segons destaca l’organització.

I afegeixen que l’objectiu és doble: per una banda, sensibilitzar la població sobre la situació que viu el Mediterrani on moltes persones que es veuen obligades a abandonar casa seva hi perden la vida cada any. Per l’altra, reivindicar i posar en valor les torres, talaies, talaiots i fortificacions com a patrimoni històric i cultural present al conjunt dels territoris de parla catalana.