EL FÒRUM ROMÀ DE LLÍVIA, PROTAGONISTA D'UNA PRESTIGIOSA REVISTA

L'Institut Arqueològic Alemany de Madrid ha publicat recentment, a la seva revista especialitzada Madrider Mitteilungen (núm. 62), un article dedicat al fòrum romà Iulia Libica de Llívia. El text, àmpliament documentat amb un detallat reportatge fotogràfic, posa en valor les últimes troballes al jaciment i les dona a conèixer en l’àmbit internacional. Signen l’article l'equip d'arqueòlegs i arqueòlogues César Carreras (UAB), Jordi Guàrdia, Josep Guitart (UAB), Anna Gutiérrez Garcia-Moreno (ICAC), Maria Pilar Lapuente (UniZar) i Roberta de Febo (UAB), amb el títol “El
descubrimiento del forum de Iulia Libica (Llívia) y de sus vestigios de estatuària”.

El descobriment del fòrum de Iulia Livica (Llívia) i les excavacions inicials dutes a terme permeten ja apreciar la rellevància d’aquest monument enclavat a la vall pirinenca de la Cerdanya. La finalitat de l’article és donar a conèixer aquest nou fòrum de la Hispania Citerior, exposar una aproximació a la cronologia de la seva construcció i realçar les restes d’estatuària en marbre que ha proporcionat fins al moment.

Segons ha explicat el director del programa de recerca de Iulia Libica, Josep Guitart, la publicació de l’article a la revista Madrirer Mitteilungen els “dona l’oportunitat de difondre aquesta notícia a escala internacional i ressaltar la importància de la troballa”

L‘article presenta un estudi arqueomètric i una primera interpretació iconogràfica que permet contextualitzar el moment inicial del fòrum, a l’espera que futures campanyes arqueològiques puguin completar l’arquitectura del fòrum, confirmar les datacions i proporcioni més dades sobre la iconografia escultòrica, els orígens dels marbres i les seves funcions representatives.