EL PRIMER TEXT QUE CONDEMNAVA LES REUNIONS DE BRUIXES CELEBRA 600 ANYS

La Llei sobre bruixeria és un document original de les Valls d’Àneu que enguany celebra el seu sisè centenari. La comunitat científica internacional el reconeix com el primer document que ordena i condemna la participació en reunions de bruixes. El Consell Cultural de les Valls d’Àneu i la Universitat de Barcelona organitzen un seguit d’esdeveniments per a la seva commemoració.

Volien fer de la cultura un motiu de reflexió permanent, és per això que l’any 1999 des del Consell Cultural de les Valls d’Àneu van començar a recuperar i valoritzar documents folklòrics i històrics. Un d’aquests va ser la Llei sobre bruixeria, un document original de les Valls d’Àneu que enguany celebra el seu sisè centenari. La comunitat científica internacional el reconeix com el primer document conservat amb caràcter regulador que ordena i condemna la participació en reunions de bruixes.

Es va organitzar un acte commemoratiu on diverses veus expertes van posar de manifest el valor reflexiu que té la bruixeria i la caça de bruixes a l’actualitat. Una eina, diuen, per a evitar cometre els mateixos errors de forma cíclica, així com una oportunitat per aprendre a llegir la història amb ulls crítics.

La commemoració dels sis-cents anys del text s’allargarà durant tot l’any amb diverses activitats organitzades pel territori. Amb elles volen reconèixer la singularitat històrica i el pes jurídic del mateix, així com restituir la memòria de les dones que van ser objecte de repressió i violència per aquesta qüestió.

Parlen al vídeo:

PAU CASTELL. HISTORIADOR ESPECIALISTA EN LA CAÇERA DE BRUIXES

FERRAN RELLA. PRESIDENT DEL CONSELL CULTURAL DE LES VALLS D’ÀNEU