ENFILANT L’AGULLA, EXPOSICIÓ SOBRE LA INDUMENTÀRIA A LA VALL FOSCA AL SEGLE XIX

'Enfilant l'agulla', és l’exposició que acull el Museu Hidroelèctric de Capdella on s’hi explica tècniques d'elaboració de la roba i la indumentària utilitzada a la Vall Fosca durant el segle XIX i que estarà oberta fins al 16 d’octubre.

'Enfilant l'agulla', és l’exposició que acull el Museu Hidroelèctric de Capdella on s’hi explica tècniques d'elaboració de la roba i la indumentària utilitzada a la Vall Fosca durant el segle XIX. La mostra té com a punt de partida la investigació del sastre i etnògraf Ramon Violant i Simorra, que va documentar les peces tradicionals del Pallars i s'ha complementat amb les aportacions de veïns i alumnes de la Vall Fosca. Des del museu no tenien massa clar si es trobaria peces originals a la zona, però la recerca iniciada per Albert Sangenís, comissari de l’exposició, els ha portat sorpreses.

La recerca s'ha fet durant els dos darrers anys i ha permès recollir peces originals per les cases de la Vall. Ha estat un projecte complex perquè la roba s'aprofitava molt, fins a fer-ne cassigalls. La investigació ha permès determinar que la roba l'elaboraven a casa les dones i les vestimentes masculines i femenines que existien. A més la majoria de la roba era negra, molt marcada per llargs períodes de dol. La roba marca clarament la vida a la vall.

Precisament aquest dimecres, el comissari de l'exposició, Albert Sangenís, ha fet una visita guiada a l'exposició que es pot visitar fins al 16 d’octubre.

Parlen al vídeo: EVA PERISÉ, DIRECTORA MUSEU HIDROELÈCTRIC DE CAPDELLA