GERRI DE LA SAL VIBRA AMB LA BAIXADA D’UN RAI MÉS D’UN SEGLE DESPRÉS

Gerri de la Sal ha celebrat aquest dissabte la tercera edició de la Festa de la Sal. Es tracta d’un esdeveniment que rememora l’antic ofici de saliner, molt arrelat al poble, i que enguany ha comptat amb la baixada d’un rai pel riu Noguera Pallaresa.

Gerri de la Sal ha celebrat aquest dissabte la tercera edició de la Festa de la Sal. Es tracta d’un esdeveniment que rememora l’antic ofici de saliner, molt arrelat al poble, i que enguany ha comptat amb la baixada d’un rai pel riu Noguera Pallaresa, després que fes més de cent anys que l’últim rai passés per sota el pont romànic de la població.

L’activitat, realitzada gràcies a la col·laboració de l’Associació de Raiers de la Noguera Pallaresa, que han explicat que l’acte ha estat carregat de simbolisme, ja que la relació entre la localitat de Gerri de la Sal i els raiers històricament era molt significativa, tenint en compte que és una localitat que es vertebra al voltant del riu. L’únic document fotogràfic trobat és una foto de l’any 1912 en la que es veu Gerri, les salines, el pont romànic, el monestir i al centre del riu un rai de tres trams baixant-hi.

Durant la festa també s’ha pogut visitar el Museu de la Sal, ja en ple funcionament i que explica la història del poble lligada a la fabricació d’aquest producte.

Des de l’Ajuntament també han destacat que ja s’està pensant en ampliar la festa en properes edicions.

Parlen al vídeo: ANNA SENTINELLA, ALCALDESSA DE BAIX PALLARS