JORNADA PER PROMOURE LA COOPERACIÓ EN EL SECTOR CARNI DELS PALLARS
Aquest divendres s’ha dut a terme a Sort la jornada Tècnica “Cooperar per la transformació i la venda directa: experiències del sector carni del Pirineu”. Un esdeveniment que pretén ser un punt de trobada de ramaders del territori amb experiències de cooperació dins del sector per tal d’intercanviar idees per donar facilitats i fer créixer aquesta branca del sector primari.
Aquest divendres s’ha dut a terme a Sort la jornada Tècnica “Cooperar per la transformació i la venda directa: experiències del sector carni del Pirineu”. Un esdeveniment que pretén ser un punt de trobada de ramaders del territori amb experiències de cooperació dins del sector per tal d’intercanviar idees per donar facilitats i fer créixer aquesta branca del sector primari.
Una de les experiències convidades ha estat la societat Ramaders d’Andorra. Una entitat empresarial que actualment agrupa el 100% dels ramaders del país i gestiona la venda de la carn.
Ramaders d’Andorra va néixer amb quinze socis i ara ja son 60. La carn s’empara sota diferents segells de qualitat, es tracta tot de ramaderia extensiva, i es comercialitza tota dins del país.
Els ramaders pallaresos veuen el futur del sector bastant complicat i els fracassos cooperativistes dels anys anteriors fa que actualment no sigui un model a seguir al sector.
La tendència dels darrers anys ha estat un ramader polifacètic, que fa tot el procés i tanca el cicle. Però es remarca que els costos de producció i transformació són molt més elevats en aquestes comarques, ja sigui per transport o manteniment d’escorxadors. En aquest sentit, la cooperació podria jugar a favor de reduir despeses.
Parlen al vídeo:
GERARD MARTÍNEZ, GERENT RAMADERS D’ANDORRA SA
JAUME MOTANUY, CASA BATLLE D’ESTORM