LA COMUNITAT DE REGANTS DEL REC GROS DE PRULLANS CELEBRA 200 ANYS

La Comunitat de Regants del Rec Gros de Prullans ha celebrat aquest dissabte el bicentenari de l’entitat. Es tracta d’un equipament hidràulic clau en el dia a dia i la supervivència del món agrícola i ramader de les terres situades a la part més occidental de la solana cerdana des del 1822. L'acte ha comptat amb la consellera d'ACCIÓ CLIMÀTICA, ALIMENTACIÓ I AGENDA RURAL, TERESA JORDÀ.

La Comunitat de Regants del Rec Gros de Prullans ha celebrat aquest dissabte el bicentenari de l’entitat. Es tracta d’un equipament hidràulic clau en el dia a dia i la supervivència del món agrícola i ramader de les terres situades a la part més occidental de la solana cerdana des del 1822. Va ser llavors quan dos veïns del municipi van impulsar la creació d’un rec que aprofités l’aigua abundant del riu de la Llosa per abastir el poble de Prullans especialment per a usos agrícoles. Dos segles després el rec i la seva comunitat amb uns 60 comuners continua en actiu.  

La Comunitat de Regants preveu invertir més de 600.000 euros en la millora del rec, dels quals uns 300.000 aniran a càrrec de la Generalitat. De fet, l'acte de celebració del bicentenari ha comptat amb la presència de la Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, qui ha destacat la importància d'aquesta estructura de regadiu.

El projecte de millora del rec permetrà finalitzar la canalització i millorar sistemes de control informàtics. Amb aquestes inversions l’entitat vol aconseguir finalment aprofitar íntegrament tots els recursos dels quals es disposa.

Des de l’ajuntament han volgut agraïr la presència de la consellera Jordà i han elogiat la feina feta per la comunitat de regants.

Actualment, el nombre de comuners ha variat perquè hi ha hereus que s’han partit els jornals, s’ho han venut o perquè simplement les cases ja no existeixen. Ara vint cases reguen de manera habitual un total de 460 hectàrees.

Parlen al Vídeo:

TERESA JORDÀ, CONSELLERA ACCIÓ CLIMÀTICA, ALIMENTACIÓ I AGENDA RURAL GENERALITAT

JOSEP ISERN, PRESIDENT COMUNITAT REGANTS PRULLANS

ALBERT MAURELL, ALCALDE DE PRULLANS