LA FALDA DEL CASTELL DE MUR TINDRIA UN POBLAT ALMENYS DES DEL SEGLE IX

La campanya d’excavacions que s’ha dut a terme aquest mes de setembre al costat del castell de Mur, al Pallars Jussà, ha permès constatar que al segle IX ja hi havia un poblat a la zona. Es tracta d’una data força anterior a la construcció de l’actual castell, que és del segle XI. La constatació s’ha fet gràcies a la troballa de restes de ceràmica d’època carolíngia, que daten d’aquella època. 

D’una banda, s’ha excavat al costat del mur Ciclòpic, una construcció que ja donava moltes pistes de la presència d’un hàbitat a la zona i que, de fet, ja se sabia que era anterior a la construcció del castell actual. En aquesta zona s’ha pogut baixar fins als nivells més baixos i arribar fins a la base de l’assentament, on s’hi ha trobat un mur mitger amb només dues filades, de manera que està molt esgotat.

Ara, un cop fetes aquestes descobertes, l’equip haurà de decidir cap a on continua les prospeccions. D’una banda, es vol continuar recollint informació per datar de forma més exacta el poblat i, de l’altra, es pretén recuperar una part d’aquestes estructures i completar la patrimonialització del conjunt de Mur amb la part d’hàbitat que hi faltava. Els treballs han anat a càrrec de l’equip del Laboratori d’Arqueologia Medieval de la Universitat de Barcelona (LAMUB) i ha comptat amb el suport de diverses institucions del territori.

Parlen al vídeo: MARTA SANCHO, CODIRECTORA DE L’EXCAVACIÓ