LA FESTA DEL TRINXAT REVALIDA EL SEU ÈXIT AMB PROP D'UN MILER D'ASSISTENTS

El pavelló poliesportiu de Puigcerdà s’ha tornat a omplir aquest dissabte al vespre amb motiu de la XXVII Festa del Trinxat, que ha comptat amb més d’un miler de participants entre assistents. Pagesos locals s’han concentrat a les portes del recinte poliesportiu de Puigcerdà per fer visibles les seves demandes

El pavelló poliesportiu de Puigcerdà s’ha tornat a omplir aquest dissabte al vespre amb motiu de la XXVII Festa del Trinxat, que ha comptat amb més d’un miler de participants entre assistents i personal de cuina i servei. La cita, que ja s’ha convertit en un clàssic a la comarca, ha tingut com a protagonista aquest plat elaborat a partir de col d’hivern, patata i cansalada que han cuinat 22 restauradors i se n’han servit 350kg. 

Aquesta edició s’ha estrenat un concurs de millor trinxat, que ha estat triat per un jurat popular. De cada elaboració se n’ha valorat el gust, la textura, la greixositat, la textura de la rosta, l’aspecte i l’emplatat. El millor trinxat ha estat el del restaurant el Galet, mentre que el millor emplatat ha estat el del restaurant Schierbeck. Una atra novetat ha estat la decoració del recinte.

Com és tradició, el moment més esperat ha sigut l’entrada de les safates de trinxat a la sala, acompanyada de música i del ritual a càrrec dels cambrers. Se n’ha servit a un total de 980 comensals, una xifra que és similar cada any.

Més enllà del trinxat, el sopar també ha comptat amb altres plats de gastronomia local, elaborats per l’Associació Cuina Pirinenca. El menú ha inclòs una degustació de formatges i embotits de la zona, una crema de castanyes amb figues i naps caramel·litzats i una cuixa de tiró amb salsa de bolets i carabassa. Les postres han estat un cigne de nata fet per sis pastisseries cerdanes.

Paral·lelament, una cinquantena de ramaders de la comarca, organitzats dintre la Plataforma Pagesa, s’ha concentrat a les portes del poliesportiu per expressar les seves demandes i fer-les arribar als representants polítics presents a l’esdeveniment. Diversos càrrecs públics, encapçalats per la presidenta del Parlament, Anna Erra, i la consellera de Territori i Sostenibilitat, Ester Capella, s’han acostat a la zona i els concentrats els han entregat un manifest reivindicatiu. En el text, que s’ha llegit en públic abans del sopar de la Festa, han exigit “mesures immediates per garantir el futur del sector primari a Cerdanya”, així com una “regulació justa i equitativa”.

Justament, aquest dimarts 27 hi ha convocada una nova mobilització pagesa en diversos punts del territori. En el cas de Cerdanya serà a les 10 h al recinte firal de Puigcerdà.

Parlen al vídeo:

DOMINGO CASTELLS, MEMBRE DE CUINA PIRINENCA DE CERDANYA

JORDI GASSIÓ, ALCALDE DE PUIGCERDÀ

ESTEVE PASQUAL, RAMADER