LA SEQUERA DIFICULTA L’EXPANSIÓ DE L’ÚNIC PRODUCTOR DE PASTA DEL PALLARS

Fa tres anys, a Casa Miravet de Talarn van començar a elaborar pasta artesana des de zero. Fins aleshores, dedicaven les finques a produir ordi per als animals, però volien buscar alguna varietat que s’adaptés millor a la sequera produïda pel canvi climàtic. Empesos per aquesta necessitat, van veure l’oportunitat de donar un valor afegit al que cultivaven i van decidir plantar una varietat històrica, el blat forment, per fer-ne farina i, després, pasta. 

A banda d’adaptar-se millor a les zones de secà, aquesta varietat també permet fer una pasta més digerible per a persones amb sensibilitat a determinades farines. Tot plegat, ha fet que la pasta de Casa Miravet hagi tingut una gran acceptació i, de fet, a dia d’avui no poden cobrir tota la demanda que tenen. Una part de la culpa, la té el canvi climàtic. 

El problema és que treballen amb unes llavors molt específiques i difícils de trobar i això fa que, si un any perden la collita per manca de pluja, corren el risc de quedar-se sense matèria prima per tornar a plantar l’any següent. 

Parlen al vídeo: IBAN CAMPOS, AGRICULTOR