L’AFECTACIÓ PER PROCESSIONÀRIA AL JUSSÀ SERÀ SIMILAR A LA TEMPORADA PASSADA

El cos d’Agents rurals calcula que l’afectació per processionària al Pallars Jussà enguany serà similar a la temporada passada. Unes 2000 hectàrees.

El Pallars Jussà, al ser una zona amb gran repoblacions forestals, és un indret on la processionària hi és molt present des de fa anys. Ara al mes de febrer en comença la campanya de control per part del cos d’Agents rurals. Es fa un seguiment de l’espècie i es calcula que enguany l’afectació serà similar a la temporada passada.

Des del cos d’Agents rurals es destaca que els canvis de temperatura han fet que hi hagi una tendència a que el cicle de la processionària s’avanci uns dos mesos. S’explica que  totes les zones poblades de pins a la comarca compten amb alguna petita afectació per processionària, però que ells vetllen sobretot els indrets on la presència és més greu. Els municipis més afectats al Pallars Jussà són Tremp, Salàs de Pallars i Conca de Dalt, fet que coincideix amb les zones on hi ha hagut més repoblació de pinassa. 

Però el canvi climàtic també ha fet que els hàbits de la processionària canviïn i que cada vegada sigui més freqüent trobar-la a cotes altes de la comarca i fins i tot al Pallars Sobirà. És una espècie que genera molta controvèrsia per les seves afectacions als pins però també s’alerta dels seus efectes sobre animals i persones. Els experts recomanen actuar-hi en contra quan es troba en indrets pròxims a zones urbanes. 

Castilló també remarca que la processionària és una espècie que té un cicle molt complex i que regular-la és molt complicat. En aquest sentit, es decanta més per estudiar i entendre bé com és el cicle, les diferents fases per les que passa i l’afectació que pot fer en un determinat lloc.

Parlen al vídeo:

JORDI CARDONA, AGENT RURAL DEL PALLARS JUSSÀ

JORDI CASTILLÓ, ENGINYER DE FOREST