L'ARXIU DIGITALITZA 254 LLIBRES NOTARIALS DELS SEGLES XIII I XIV

L’Arxiu Comarcal de Cerdanya ha digitalitzat 254 llibres notarials dels segles XIII i XIV i els ha fet accessibles a través del cercador ‘Arxius en línia‘. Es tracta d'un dels fons més importants de l'equipament ja que conté prop de 5000 protocols notarials

L’Arxiu Comarcal de Cerdanya ha digitalitzat 254 llibres notarials dels segles XIII i XIV i els ha fet accessibles a través del cercador ‘Arxius en línia‘. Es tracta d'un dels fons més importants de l'equipament ja que conté prop de 5000 protocols notarials que van d'entre el 1260 fins a 1960 i que recullen totes les escriptures que els notaris emeten al llarg de la seva vida laboral. En total, més de 40.000 pàgines.

Així, doncs, la riquesa en informació que aporten els protocols fa que siguin utilitzats per a recerques de tot tipus, i molt especialment per les recerques genealògiques. De fet, recentment s’han treballat aquests llibres en investigacions sobre comerç de llana i teixits, fargues i comerç de  ferro, retaules i producció pictòrica, bandolerisme o estructures familiars.

Atès que la consulta d’aquests llibres tan antics és molt intensiva, l’Arxiu Comarcal cerdà ha començat la tasca de digitalització amb un doble objectiu.

La digitalització dels documents l’ha portat a terme empreses especialitzades. El cost de la digitalització ha anat a càrrec del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través del Pla Bruniquer de digitalització.

L’equipament continuarà fent campanyes de digitalització anuals fins a tenir accessible en línia tot el fons Notarial que per llei és d’accés públic, és a dir, tots aquells protocols que tenen més de 100 anys.

Parlen al vídeo: EROLA SIMON, DIRECTORA ARXIU COMARCAL CERDANYA