MILERS DE PERSONES ES MANIFESTEN A PUIGCERDÀ EN CONTRA DE LA CANDIDATURA DELS JJOO

Manifestació multitudinària a Puigcerdà per demanar que es retiri la candidatura per acollir els Jocs Olímpics d'Hivern del 2030. Milers de persones, 2500 segons els Mossos d'Esquadra i 5000 segons l'organització, han recorregut els carrers principals de la capital cerdana en la primera demostració de força col·lectiva dels contraris al projecte

Manifestació multitudinària a Puigcerdà per demanar que es retiri la candidatura per acollir els Jocs Olímpics d'Hivern del 2030 al Pirineu. Convocats per la plataforma Stop Jocs Olímpics, milers de persones han recorregut els carrers principals de la capital cerdana en la primera demostració de força col·lectiva dels contraris al projecte olímpic. Segons els Mossos d’Esquadra, la protesta ha reunit 2.500 persones, mentre que els organitzadors eleven la xifra a 5.000, una fita mai vista en una mobilització a Puigcerdà.

La concentració ha mobilitzat veïns i veïnes de les comarques pirinenques i persones vingudes d’altres punts del territori, com Amposta, Girona o Mataró. També hi han participant representants de l’ANC i de partits polítics com la CUP i En Comú Podem, així com membres de la plataforma aragonesa contrària als Jocs i del sindicat Unió de Pagesos, que han encapçalat un tram de la marxa amb tractors.

Des de la plataforma Stop Jocs Olímpics reclamen al Govern que renunciï al projecte abans de la consulta prevista el 24 de juliol i que s’ofereixi un altre model per diversificar l’economia del territori.
Per part dels partits polítics, la diputada de la CUP Dolors Sabaté també ha exigit que es rebutgin els Jocs, mentre que la líder d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha acusat la Generalitat d’actuar amb “opacitat” i fer “xantatge” a la població del territori.
L’actual presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha centrat el discurs en els motius polítics i en la visió dels Jocs com un “element d’espanyolització”.
Per la seva banda, Unió de Pagesos ha expressat amb la lectura d’un manifest la necessitat de “fixar l’activitat ramadera i agrícola” al territori, un fet que veuen incompatible amb l’actual model turístic i amb la possibilitat que els Jocs accentuïn aspectes com el creixement urbanístic o l’incivisme.
La mobilització ha arrencat al recinte firal del polígon industrial i ha continuat per l'Avinguda Catalunya fins a la Plaça del Call, on han tingut lloc els parlaments i finalment actuacions musicals.

Parlen al Vídeo:

BERNAT LAVAQUIOL, PORTAVEU PLATAFORMA STOP JJOO
HELENA GUILLÉN, PORTAVEU PLATAFORMA STOP JJOO
DOLORS SABATÉ, DIPUTADA CUP
JÉSSICA ALBIACH, LÍDER EN COMÚ PODEM
ELISENDA PALUZIÉ, PRESIDENTA ANC