MINES I MINERS, UN REPÀS PER LA HISTÒRIA MINERA DEL GEOPARC ORÍGENS

Després de quatre anys de recerca, aquest 2023 ja s’ha publicat el llibre Mines i miners. Un estudi centrat en les explotacions mineres de la zona del geoparc Orígens i Malpas i que han fet Eva Perisé i Miquel Bailac.

Després de quatre anys de recerca, aquest 2023 ja s’ha publicat el llibre Mines i miners. Un estudi centrat en les explotacions mineres de la zona del geoparc Orígens i Malpas i que han fet Eva Perisé i Miquel Bailac. L’obra fa un repàs per un segle i mig de mineria a aquests indrets de Pirineu i les connotacions socials i econòmiques que va suposar. L’arribada de personal qualificat i no qualificat i la combinació de les feines tradicionals amb la mineria.

Es destaca un patró generalitzat a totes les mines, que és la poca importància de la mineria en sí, poc poder calorífic i poca quantitat, sumat als problemes de transport fa que no siguin rendibles i es van abandonant a poc a poc. 

En la recerca els han sortit 722 explotacions, de les quals en van treballar molt poques.

Bàsicament la importància rau en les concessions de les mines.

La història de la mineria ha estat oblidada a la zona, però amb aquesta publicació i la creació del geoparc Orígens, els autors pensen que és un punt de partida per donar a conèixer aquesta part de la història del territori.

Parlen al vídeo:

MIQUEL BAILAC, COAUTOR

EVA PERISÉ, COAUTORA