UN POT DE CONSERVES DELS CONEIXEMENTS DE LES PADRINES

Tupina és un projecte de recuperació de la memòria oral de les padrines de la Vall de Cardós. Té l’objectiu de generar un arxiu local que posi en valor les formes que han sostingut la vida durant segles. De les primeres entrevistes se n’ha fet un llibre, Menjàvom del que tenívom, i un documental resum que es pot trobar a internet.

Totes les dites beuen d’un motiu per ser dites, i sovint el context les explica millor que un discurs teòric. Hi ha més dies que llonganisses, una frase que totes les catalanes hem sentit dir alguna vegada, potser fins i tot, una frase que hem utilitzat. És una dita que ens parla de l’escassetat. En un segle on l’abundància és el pa de cada dia, les padrines de les Valls de Cardós ens recorden que no sempre va ser així. 

Tupina és un projecte de recuperació de la memòria oral. Té l’objectiu de generar un arxiu local que posi en valor les formes que han sostingut la vida durant segles i que estan a prop de desaparèixer.

La primera fase del projecte s’ha centrat en el rol de les mestresses de casa i en les receptes tradicionals que aquestes duen a la memòria gestual. 

De les entrevistes se n’ha fet un llibre, Menjàvom del que tenívom, i un documental resum que es pot trobar a internet. A la Fira d’Arrós d’Esterri es farà la darrera presentació del projecte. 

Parlen al vídeo: 

JOEL BARÓ, ALCALDE DE VALL DE CARDÓS

JOANA BLANCH RAMÍREZ. CO-PRODUCTORA DEL PROJECTE