LA TÈCNICA DE L’EMPELT AJUDA A MANTENIR ESPÈCIES AUTÒCTONES
L’empelt és una tècnica tradicional de clonatge d’arbres a través de la seva fusta. Permet mantenir les varietats més adaptades al territori i els seus habitants al llarg dels segles. Aquest any s’ha organitzat per primera vegada un curs d’empelts a l’Alta Ribagorça per a què els veïns i les veïnes puguin mantenir els exemplars vegetals que tenen a casa.
En Xavi Farrer es dedica a la recerca de varietats antigues a l’Alta Ribagorça. És productor de varietats de pomes ribagorçanes i ho fa a través de la técnica de l’empelt. Es tracta d’un clonatge a través de la fusta dels arbres que permet mantenir les varietats.
En fruticultura s’ha utilitzat la manipulació genètica per a trobar noves varietats més industrialitzables. Farrer explica que, per exemple, als Estats Units s’ha creat una poma que no s’oxida. La tècnica tradicional de l’empelt, però, no modifica genèticament l’espècie, sinó que aprofita les mutacions que fa de forma natural.
Al contrari dels animals, que tenen un centre de vida, totes les parts dels arbres tenen la capacitat d’evolucionar genèticament. L’empelt permet salvar i reproduir aquestes petites millores de l’espècie.
Aquest any s’ha organitzat per primera vegada un curs d’empelts a l’Alta Ribagorça. Ho han fet a través de l’àrea de mediambient del Consell Comarcal i de l’Associació Amics de Varietats Ribagorçanes. En Xavi ha aportat els seus coneixements de l’empelt per a què els veïns i les veïnes puguin mantenir els exemplars vegetals que tenen a casa.
Parlen al vídeo:
XAVI FARRER. MEMBRE DE L’ASSOCIACIÓ AMICS DE VARIETATS RIBAGORÇANES