UNA INVESTIGACIÓ DÓNA A CONÈIXER LA HISTÒRIA DEL VEÏNAT DE TUIXENT FA CENT ANYS

L’historiador Daniel Fité ha presentat a Tuixent una investigació per conèixer la vida al poble i l’evolució que aquest ha tingut des de fa cent anys. El projecte no finalitza aquí sinó que Fité segueix buscant testimonis per ampliar la recerca.

Un treball d’investigació sobre Tuixent, a càrrec de l’historiador Daniel Fité, es presenta al veïnat després de dos anys de recerca per conèixer com era la vida al poble i l’evolució demogràfica, política i administrativa des de fa cent anys. A diferència d’altres pobles de la zona, una quarantena de famílies continuen establertes a Tuixent.

Fa cent anys hi havia un gran teixit econòmic entre Gòsol, Sant Llorenç de Morunys i Tuixent, en el qual s’hi cuidaven grans ramats d’ovelles. Tot i això, aquesta no era la única activitat, el contraban suposava una part important per a la població.
D’altra banda, des de fa uns mesos un grup de veïns del poble han començat a mantenir contacte amb argentins, que les seves famílies eren originaries de Tuixent, Fité espera que en un futur, aquesta iniciativa es pugui convertir en una recerca universitària.

El projecte per conèixer la història de Tuixent no finalitza aquí, sinó que Fité vol animar a que més persones s’involucrin en la investigació, per acabar recuperant tots els noms de les cases i històries familiars

Parlen al vídeo: DANIEL FITÉ, HISTORIADOR