ELS RAIERS DE COLL DE NARGÓ CANVIEN LA DATA DE LA BAIXADA PER LA SEQUERA

El poc cabal d’aigua al riu durant l’estiu ha obligat a l’Associació de Raiers de Coll de Nargó, prendre la decisió de canviar la data de la baixada i passar-la a la primavera, perquè la tradició no es perdi i el recorregut pugui augmentar.

L’Associació de Raiers de Coll de Nargó ha decidit canviar la data de la baixada a la primavera, després de més de trenta anys celebrant-se durant l’estiu, per l’escassetat d’aigua en el tram de riu del Clop de Fígols, que ja fa molts anys que fa perillar la baixada dels raiers.

De fet, la 33a edició de la baixada s’ha pogut celebrar enguany per les últimes pluges, que han permès arribar a un quilòmetre de recorregut; i que esperen que amb el canvi de data aquest pugui augmentar i els permeti tornar a passar per sota el Pont d’Espia, una de les tradicions que fa més d’una dècada que no es pot realitzar pel poc cabal del riu.
Encara que els raiers no perden l’esperança de que, més endavant, la tradició torni a celebrar-se a l’estiu, són conscients que s’hauran de preparar per a nous reptes.

D’altra banda, l’Associació està preparant un Monument als Raiers, que consistirà en un rai amb rem. La iniciativa comença enguany amb un rai, utilitzat aquesta última baixada, i cada any s’afegirà un nou tram fins arribar a tres. El monument, situat al costat de l’església de Sant Climent, es preveu que s’inauguri a finals d’aquest any si la tradició es considerada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

Parlen al vídeo: ÀLEX FERRÉ, PRESIDENT ASSOCIACIÓ RAIERS DE LA RIBERA DEL SEGRE