LA GUIXA D’ISONA, DINS DE LA FEDERACIÓ D’ESCUDELLES I RANXOS HISTÒRICS DE CATALUNYA
Isona, no s’ha arronsat davant del temps, i al pavelló municipal s’ha celebrat la tradicional Guixa, la qual s’ha fet amb 23 calders i n’han sortit unes 500 racions.
La tradicional Guixa d’Isona s’ha traslladat enguany al pavelló municipal pel temps. Això però, no treu que s’hagin preparat 23 calders per servir unes 500 racions de Guixa. Aquest àpat té més 120 anys de tradició, cosa que ha fet que aquest any, per primer cop, hagin pogut entrar a formar part de la Federació d’Escudelles i Ranxos Històrics de Catalunya.
Un plat tradicional que compta amb ingredients i elaboració que el fan únic.
Però, i el nom? D’on ve Guixa? Doncs en l’època feudal, els senyors oferien als seus súbdits una dinar popular on el principal ingredient era la guixa, una mena de llegum que, avui dia, ja no forma part dels ingredients de l’actual Guixa però que ha servit per mantenir el nom del plat durant tot aquest temps.
Parlen al vídeo:
JEANNINE ABELLA, ALCALDESSA D’ISONA I CONCA DELLÀ
SEBASTIÀ ABELLA, PRESIDENT JUNTA LA GUIXA