L’ACTUACIÓ A LA FOSSA DE CANTURRI PODRIA LOCALITZAR RESTES D’UNA DESENA DE SOLDATS

Un grup d’arqueòlegs fa dues setmanes que treballen a la fossa de Canturri on ja s’han excavat 4 cossos i se n’han localitzat dos més. Una de les cases del nucli havia estat hospital de guerra per als ferits greus del front del Pallars.

Durant gairebé 1 any a Canturri, al municipi de Montferrer i Castellbó, s’hi va instal·lar un hospital de guerra per als ferits greus al front del Pallars, que no podien arribar fins la Seu d’Urgell. El menjador de Cal Gravador es va cobrir amb cortines blanques i es va convertir en la sala d’operacions, les quals es duien a terme a la taula que encara es conserva.

La Direcció General de Memòria Democràtica fa unes setmanes que ha començat una actuació en aquesta fossa, on els arqueòlegs ja han excavat 4 cossos i n’han localitzat dos mes, tot i que les fonts orals indiquen que n’hi podria haver una desena. Les restes s’han trobat a poca profunditat, fet pel qual els ossos es troben en un estat fràgil.

En un dels individus s’hi pot observar un torniquet i en un altre s’hi ha trobat una cartera plastificada, tot i que no se’n conserva la documentació.
Els treballs a la fossa han començat per la recerca que l’historiador, Pau Chica, va iniciar al gener per localitzar noves fosses a la comarca.

Demà una antropòloga exhumarà els ossos, tot i que mentrestant se n’ha extret una mostra de la mandíbula per enviar-la als genetistes i que els resultats es puguin creuar amb les dades del banc d’ADN de Memòria Democràtica.

Parlen al vídeo:

CONSOL GUILLÓ, PROPIETÀRIA DE CAL GRAVADOR

ANNA CAMATS, ARQUEÒLOGA DIRECTORA INTERVENCIÓ FOSSA DE CANTURRI

PAU CHICA, HISTORIADOR

ANTONI FONT, DIRECTOR DE DIRECCIÓ GENERAL MEMÒRIA DEMOCRÀTICA