PROP DE 250 PERSONES ACOMPANYEN EL BESTIAR DE LLÍVIA A LES BULLOSES

PROP DE 250 PERSONES ACOMPANYEN EL BESTIAR DE LLÍVIA A LES BULLOSES. LA FESTA DE LA TRANSHUMÀNCIA HA TINGUT LLOC DES DE DISSABTE I FINS DILLUNS

Ja fa uns dies que els ramaders de Llívia han començat a portar els seus ramats a les pastures de les Bulloses. Ha estat, però, entre aquest dissabte i dilluns que l’activitat ha estat més intensa i la majoria de vaques i egües han pujat cap a la muntanya del Bac de Llívia i al baix Carlit.
Llívia i els seus pagesos aprofiten aquesta activitat i tradició ramadera per organitzar la festa de la transhumància. Així, conviden a veïns i visitants a fer el mateix recorregut, tot acompanyant-los fins a les altes pastures on l’herba fresca d’alta muntanya els serveix d’aliment.
Aquesta festa comença ben d’hora, quan els ramats s’enfilen a les Bulloses. Aquest és un camí de més de quatre d’hores d’ascens amb un desnivell de més de 800 metres. Ja a l’alta muntanya, l’Ajuntament de Llívia organitza un dinar popular i, en aquesta ocasió, hi han assistit unes 240 persones, 150 de les quals hi han pujat a peu, acompanyant al bestiar. A més, també habilita, per a les persones que ho necessiten, uns autocars per a tots aquells que volen pujar i baixar a les Bulloses.
Des del consistori celebren que aquesta és una tradició que Llívia ha sabut mantenir al llarg del temps, i remarquen que es tracta d’una activitat ancestral, vinculada a uns drets històrics de la vila que es remunten molt abans del Tractat dels Pirineus.
En l’actualitat, la major part de la propietat llivienca —més de 1.300 hectàrees— es troba dins del terme municipal d’Angostrina, i la resta a Bolquera i Font-romeu, tots tres, municipis cerdans sota administració francesa. En total, es calcula que durant aquests dies de transhumància, uns 500 caps de bestiar, entre egües i vaques, pujaran a les Bulloses.