SALUT ESTÉN EL PROGRAMA PADES A L’ALTA RIBAGORÇA

La Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran ha posat en marxa aquest febrer el Programa d’Atenció Domiciliària i Equips de Suport a l’Alta Ribagorça gràcies a la incorporació d’una metgessa i una infermera.

La Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran ha posat en marxa aquest febrer el Programa d’Atenció Domiciliària i Equips de Suport a l’Alta Ribagorça gràcies a la incorporació d’una metgessa i una infermera. Funcionarà tres dies a la setmana per atendre pacients amb necessitats pal·liatives o malalties cròniques avançades als seus domicilis. Les professionals s’integren a l’equip PADES del Pallars, ubicat a l’Hospital Comarcal del Pallars, que ja dona el servei al Jussà i al Sobirà. 

El PADES és un servei sociosanitari d’atenció domiciliària i de suport a l’atenció primària que atén pacients en situació de final de vida, en fase avançada de la malaltia i malalts crònics complexos amb una incapacitat o dependència important. 

El servei PADES del Pallars es va posar en funcionament el 2012 i des de llavors i fins l’any 2022 ha atès gairebé un miler de persones, a les quals s’ha ofert atenció directa, orientada al control de símptomes, confort i benestar tant de la mateixa persona malalta com del seu entorn cuidador. 

L’equip PADES del Pallars és un equip multidisciplinari format fins ara per 5 persones que donen servei 12 hores els 7 dies de la setmana, de 8 a 20h. Ara, la incorporació de les dues noves professionals permetrà donar servei a un territori extens on hi viuen 24.100 persones, 5.600 de les quals tenen 65 anys o més, i amb una forta dispersió territorial.