UN ESTUDI CONCLOU QUE LA POBLACIÓ CERDANA S'ESTÀ SUBTITUINT PER GENT AMB RENDES MÉS ELEVADES

El Centre Cívic Escoles Velles de Bellver de Cerdanya s'ha omplert aquest dilluns a la tarda per escoltar la presentació de l'estudi fet pel sociòleg cerdà Marc Pont, qui explica el fenomen de la gentrificació que s'està produint a la comarca. L'estudi conclou que la població local s'està substituint per persones amb rendes més elevades. Segons l'autor, aquesta problemàtica va més enllà de l’accés a habitatge i també afecta el mercat laboral, el model d’oci o l’oferta comercial.

L'estudi és fruit del seu treball de final de carrera que, complentant-lo amb una desena d'entrevistes,  ha desenvolupat en un llibre titulat “La Cerdanya, una comarca inaccessible per a molta gent”. 

L'autor parla del fet que algunes persones han de marxar a viure a comarques veïnes perquè no poden accedir a un habitatge però mantenen el seu lloc de feina a Cerdanya. O bé, que tenen diverses feines precàries per poder substistir a la comarca. També ha volgut deixar clar que aquestes problemàtiques no només afecten els joves. 

Pont remarca que la gentrificació rural que es viu a Cerdanya s'ha d'abordar de manera estructural i que no n'hi ha prou en fer promocions de pisos de protecció oficial.

Més del 60% dels habitatges de Cerdanya són segones residències. A tots els municipis excepte Puigcerdà hi ha més cases i pisos de segons residents que de persones que hi viuen tot l'any.

Parlen al vídeo: DECLA1: MARC PONT, SOCIÒLEG I AUTOR DE L'ESTUDI