LA COLÒNIA DE VOLTOR NEGRE DEL BOUMORT HA ARRIBAT ALS 65 INDIVIDUS AQUEST 2022

Endesa i l’entitat Trenca informen que la colònia de voltor negre als Pirineus es consolida amb una població que ha assolit els 65 individus aquest 2022.

Endesa i l’entitat Trenca informen que la colònia de voltor negre als Pirineus es consolida amb una població que ha assolit els 65 individus aquest 2022.

El voltor negre va desaparèixer dels Pirineus durant la segona meitat del segle XIX. Però les últimes xifres aportades per l’entitat de conservació Trenca indiquen que s’han comptabilitzat aquest any passat a la Reserva Nacional de Caça de Boumort, al Pallars Jussà, 65 individus, es van formar 18 parelles i van néixer 11 polls, dels quals 9 van arribar a volar. D’aquests 9, a 4 se’ls va instal·lar un dispositiu GPS per conèixer amb més detall els seus moviments. 

Malgrat la tendència de consolidació dels darrers anys, la tasca per a la conservació de l’espècie continua. Es vol augmentar la població. Una xifra d'entre 35 i 40 parelles reproductores al Boumort constituiria un nucli fort i clau per a la conservació del voltor negre a escala europea. L’estat espanyol acull el 86 % del total de la població europea de voltor negre, però segueix sent considerada una espècie vulnerable i a Catalunya es considera una espècie en perill d’extinció. Però també es vol estendre-la a altres territoris. Per això, adquireixen una rellevància especial els Punts d'Alimentació Suplementària, des d’on Trenca proporciona aliment de manera controlada a voltors i altres aus necròfagues.

Des de l’entitat conservadora es recorda que les aus necròfagues exerceixen un paper primordial en el funcionament de les cadenes tròfiques mitjançant l'eliminació de cadàvers al camp; són els sanitaris de la muntanya, i per això tenen un gran valor.