BON BALANÇ EL PROJECTE DE REINTRODUCCIÓ DE VOLTOR NEGRE
Ara fa 15 anys que va començar el projecte de reintroducció del voltor negre entre les comarques del Pallars Jussà i l’Alt Urgell i el balanç que se’n fa és molt positiu, hi ha un bon increment de la població.
Ara fa 15 anys que va començar el projecte de reintroducció del voltor negre entre les comarques del Pallars Jussà i l’Alt Urgell i el balanç que se’n fa és molt positiu, hi ha un bon increment de la població. Actualment la colònia de voltor negre es troba en uns 65 exemplars i hi ha 19 parelles reproductores. S’havia fixat en 50 exemplars per poder tenir una colònia estable i ara aquesta xifra ja s’ha sobrepassat.
Aquesta zona és estratègica pel que fa a la conservació d’aquest tipus de carronyaire, ja que el Prepirineu és un lloc de pas entre França i el sud d’Espanya.
Des de l’Associació Trenca, també es du a terme una tasca de conservació de la xarxa de canyets per poder garantir una alimentació segura i regular als voltors, que complementa el seguiment de l’espècie. Hi ha quatre canyets, un a Isona, un a la Vall Fosca, un a l’Alt Urgell i un a la reserva del Boumort.
El voltor negre, igual que les altres tres espècies de carronyaires que hi ha al territori, aufrany, voltor comú i trencalòs, són clau per mantenir l’equilibri en l’ecosistema. Es destaca que són espècies carronyaires, netegen el camp i eviten que es propaguin malalties.
La diferència del voltor negre amb les altres espècies, és que no viuen a les roques, sinó que fa el niu sobre els pins.
Parlen al vídeo:
GERARD PLANA, TÈCNIC EN CAMP DEL PROJECTE DE SEGUIMENT DEL VOLTOR NEGRE
NÚRIA VALLVERDÚ, TÈCNICA EN CONSERVACIÓ A LA FUNDACIÓ TRENCA