L'ARXIU COMARCAL REP NOUS FONS SOBRE LA GUERRA CIVIL A CERDANYA
L'Arxiu Comarcal de Cerdanya ha ingressat nous fons sobre com es va viure la Guerra Civil espanyola a la comarca. Es tracta de relats en primera persona que expliquen les vivències i esdeveniments d’uns anys de conflicte i que aporten informacions valuoses per a l’estudi d’aquest període històric.
L'Arxiu Comarcal de Cerdanya ha ingressat nous fons sobre com es va viure la Guerra Civil espanyola a la comarca. Es tracta de relats en primera persona que expliquen les vivències i esdeveniments d’uns anys de conflicte i que aporten informacions valuoses per a l’estudi d’aquest període històric. En total són sis relats, alguns dels quals són escrits per cerdans que van estar al front o bé per persones que van passar per Cerdanya camí de l’exili.
Així, doncs, els nous fons de memòria corresponen al puigcerdanès Josep Maria Peitx i Camilo Estopà. Pel que fa al primer document, conté una crònica de la fugida de Puigcerdà fins a Andorra i França i retorn a Espanya per Irún. També l'allistament al Terç de Requetès format per catalans. A més, explica amb detall la batalla de Punta Targa on van morir molts soldats del Terç de Montserrat l’agost de 1938.
Pel que fa als documents de Camilo Estopà, nascut a Sarroca de Lleida, es tracta de setze pàgines manoscrites que relaten, entre d’altres aspectes, la fugida cap a l’exili per Puigcerdà. També explica tot el seu periple treballant en camps de concentració alemanys.
Aquests últims documents ingressats han animat a l'Arxiu a relacionar i difondre totes les memòries de la Guerra Civil espanyola de què disposen.
Tots els documents es poden consultar a través del cercador Arxiu en línia.
Parlen al vídeo: EROLA SIMON, DIRECTORA ARXIU COMARCAL CERDANYA