EL JACIMENT ARQUEOLÒGIC DE MONTLLEÓ, A PRATS I SANSOR, ÉS MÉS ANTIC DEL QUE ES CREIA

EL JACIMENT ARQUEOLÒGIC DE MONTLLEÓ, A PRATS I SANSOR, ÉS MÉS ANTIC DEL QUE ES PENSAVA. LA CAMPANYA D'EXCAVACIONS D'ENGUANY HA PERMÈS ALS ARQUEÒLEGS CONSTATAR QUE LES RESTES TENEN 21.000 ANYS D'ANTIGUETAT

Juliol 27, 2023 - 21:38

El jaciment arqueològic de Montlleó, situat al terme municipal de Prats i Sansor, és més antic del que es creia fins ara. Així ho afirma el grup d'arqueòlegs de la Universitat de Barcelona (UB) que, des de fa més de vint anys, estudia les restes. La campanya d'excavacions d'aquest estiu ha permès constatar, doncs, que el jaciment tindria més de 15.000 anys d'antiguitat, que és la cronologia amb què es treballava fins ara.

Montlleó va ser ocupat per una tribu de caçadors-recol·lectors nòmades. Era un punt clau en la travessa del Pirineu, ja que està situat en un turó sobre la plana. És també un dels pocs jaciments d'aquest tipus en alçada. 

En aquesta zona s'hi feien diverses activitats, com ara l'esquarterització dels animals de caça, elaboració d'eines de pedra, d'òs o de banya. De fet, els treballs arqueològics permeten recuperar molts d'aquests utensilis i altres peces, com ara petxines, el que demostra que era una zona de molta circulació de persones i materials.

A diferència del jaciment del castellot de Bolvir, a Montlleó no s'hi va fer cap construcció, ja que en aquella època de la prehistòria només s'hi aixecaven cabanes desmuntables. Tot i això, analitzant les restes es poden diferenciar els espais segons la seva funció.

Les excavacions, que tenen lloc durant la segona meitat de juliol, els porten a terme una dotzena d'arqueòlegs i estudiants d'Arqueologia de la Universitat de Barcelona, amb el suport de la Generalitat.

Parlen al vídeo: XAVIER MANGADO, CODIRECTOR DE LES EXCAVACIONS I CATEDRÀTIC DE LA UB