EL LLIBRE DE JUTGES DE LA SEU D’URGELL ÉS EL TEXT MÉS ANTIC ÍNTEGRAMENT ESCRIT EN CATALÀ

El Llibre dels jutges de la Seu d’Urgell és el text més antic íntegrament escrit en llengua catalana i es va fer a Organyà. Aquest ha estat un dels resultats de l’estudi realitzat per Jesús Alturo i Tània Alaix, que també avança la creació de la llengua catalana al segle IV.

El Llibre dels jutges de la Seu d’Urgell és el text més antic íntegrament escrit en llengua catalana i es va fer a Organyà. Així ho han assegurat el catedràtic i la investigadora, Jesús Alturo i Tània Alaix, després de la recerca que han realitzat a la Universitat Autònoma de Barcelona. 

Dels resultats obtinguts en destaca la nova datació del fragment del Llibre dels jutges, que es situa entre 1060 i 1080, gairebé un segle abans del que s’havia proposat fins ara. També es defineix que probablement va ser copiat pel prevere, Traver Radolf. 

Els investigadors han elaborat una relació d’una trentena d’autors, que consideren els primers escriptors del català. Després de l’estudi avancen el moment de la formació de la llengua catalana, com a mínim, al segle IV; entre tres i quatre segles abans del que fins ara s’havia argumentat. 

L’estudi es recull en el llibre ‘Lletres que parlen’, publicat per l’editorial La Magrana.  

Parlen al vídeo: 

TÀNIA ALAIX, INVESTIGADORA SEMINARI DE PALEOGRAFIA, CODICOLOGIA I DIPLOMÀTICA DE LA UAB

JESÚS ALTURO, CATEDRÀTIC DEPARTAMENT DE CIÈNCIES DE L’ANTIGUITAT I L’EDAT MITJANA DE LA UAB